Rozdział: Archiwalne SUBskrypcji

Numery archiwalne SUBskrypcji >>

LIPIEC  2006 - Newsletter nr 24

LATO - Sezon na zatrucia pokarmowe.
 

Jak sobie z nimi radzić?

Witaj!

Wydaje się, iż wraz z nastąpieniem ciepłych, słonecznych dni powinniśmy w końcu przestać chorować. Niestety. Również o tej porze roku czyha na nasze zdrowie bardzo wiele pułapek - szczególnie infekcje pasożytnicze, które w porę umiejętnie nie usunięte, są główną przyczyną wielu powikłań i chorób w naszym organizmie.
=================================

,,Choroby i dysfunkcje, wynikające z infestacji pasożytniczej mogą manifestować się jako:

ALERGIA, ZAPALENIE STAWÓW, BÓL PLECÓW, BRUKSIZM (ZGRZYTANIE ZĘBAMI), ZAPALENIE JELIT, ZMĘCZENIE, CUKRZYCA, UCZUCIE PEŁNOŚCI W ŻOŁĄDKU, BÓLE GŁOWY, HIPOGLIKEMIA, ZABURZENIE TRAWIENIA, BEZSENNOŚĆ, TOCZEŃ, ZABURZENIE GOSPODARKI MINERALNEJ, NUDNOŚCI, BÓL SZYI, PROBLEMY Z ZATOKAMI, ZABURZENIE PRACY TARCZYCY, WYMIOTY, a nawet RAK.''

-
artykułu prof. dr n. med. V. Szedlak - Vadocz pt.: „ParaProteX“, który ukazał się w „Nutrition Update for Professionalis“, część VI
ROCZNIK 9, NR 3 (34) • CALIVITA® INTERNATIONAL-POLSKA • Czerwiec 2006

=================================

Spis treści:

1/ Sezon na bakteryjne zatrucia pokarmowe:
 a/ Salmonella
 b/ Campylobacter jejuni
 c/ Shigella
 d/ Escherichia coli
 e/ Clostridium botulinum
 f/  Listeria monocytogenes
 g/ Staphylococcus aureus
 h/ Bacillus cereus
 i/ 
pałeczki Yersinia (jersinia)
 j/
 Vibrio cholerae
 k/ Klebsiella

2/  Czy obróbka termiczna niszczy bakterie?


Więcej informacji o tym niezwykłym hotelu w Turcji tutaj>>>


Więcej zdjęć niezwykłego hotelu w Meksyku tutaj>>>

3/  Toksyny, Bakteria i pleśnie z klimatyzacji w hotelu lub samochodzie
    a/ Legionella (Legionellaceae)
    b/ Super karcynogen w klimatyzacji

4/ Robaczyca - robaki w natarciu!
 
a/ Giardia - Lamblia intestinalis
  b/ Tasiemiec - Echinococcus
  c/ Włośnica -  Trychinoza ( włosień kręty - Trichinella spiralis)
  d/ Glistnica -  glista ludzka ( ascaris)
  e/ Węgorczyca i tęgoryjce

5/ Pomoc oraz profilaktyka antypasożytnicza od zaraz i po powrocie z wakacji

6/ Zielona herbata na zatrucia pokarmowe i w biegunce

7/ Czym może grozić niewinne uszkodzenie ciała podczas zabawy?

8/ Wakacyjna apteczka

9/ Biegunka zabija więcej dzieci niż AIDS, gruźlica, czy grypa
=================================
 

1/ Sezon na bakteryjne zatrucia pokarmowe

Znów mamy sezon, kiedy zwiększa się ilość zatruć. Związane jest to z wysoką temperaturą i częstszym podróżowaniem. Podczas podróży żywimy się w barach i restauracjach, gdzie nie mamy wpływu na jakość i higienę posiłków. Co może nam grozić w miejscach zbiorowego żywienia?

 

Indeks popularnych patogenów żywności:

 
 

Aeromonas caviae, Aeromonas hydrophila, Aeromonas sobria  
                  ( http://www.gronkowiec.pl/aeromonas.html  )

Bacillus cereus,
Campylobacter jejuni, Citrobacter spp.,
Clostridium botulinum,
Clostridium perfringens,
Enterobacter spp.,
Enterococcus spp. 
( http://www.gronkowiec.pl/enterococcus_faecalis.html   )
Escherichia coli enteroinvasive strains,
Escherichia coli enteropathogenic strains ,
Escherichia coli enterotoxigenic strains,
Escherichia coli O157:H7,

Klebsiella spp.,
Listeria monocytogenes,
Plesiomonas shigelloides,
Salmonella spp,

Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami: salmonelli, gronkowca, campylobacter, Shigella, E.coli,  laseczki jadu kiełbasianego  i listeria (szczególnie groźna dla kobiet w ciąży oraz z powodu zagrożenia schorzeniem zapalenia opon mózgowych i posocznicą).

A oto ogólna charakterystyka wrogich bakterii:

a/ Salmonella

Salmonella, rodzaj bakterii w obrębie rodziny Enterobacteriaceae, pałeczki Gram-ujemne (Grama metoda), urzęsione. Znanych jest ok. 2500 gatunków tych bakterii. Kilkaset gatunków jest chorobotwórczych dla człowieka i zwierząt, wywołują: dur brzuszny, dury rzekome i zatrucia pokarmowe (salmonellozy).

Pałeczki salmolennelli najczęściej panoszą się w surowych jajach, mięsie i mleku oraz w produktach, które zostały zrobione z takiego surowca m.in. : lody, ciasta z kremem, majonez, tatar, pasta rybna, galaretka, pasztety, pierogi z mięsem.

Objawy zatrucia pojawiają się w ciągu 6-72 godziny po zjedzeniu zainfekowanego pożywienia. Najczęściej to silne, kurczowe bóle brzucha, biegunka, gorączka do 39°C, ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie, mdłości, niekiedy wymioty. Objawy mogą utrzymywać się nawet do 7 dni, dlatego tez natychmiast należy rozpocząć podawania mikroflory, błonnika np. Nopalin i innych produktów ochronnych jak np. OxyMax, ParaProteX, Garlic Caps, Green Care, C 1000, OCEAN21, Sok NONI lub Zenthonic  i równolegle skontaktować się z lekarzem. Choroba ta rzadko wymaga leczeni antybiotykami. Taka terapia dla bezpieczeństwa konieczna jest w przypadku osób starszych, dzieci i osób chorych na cukrzycę. U nich jest obawa, iż zatrucie może wywołać poważne powikłania.

b/ Campylobacter

Campylobacter jejuni to mikroaerofilne pałeczki Gram(-), wywołują zakażenia przewodu pokarmowego u dzieci (zakażenia odzwierzęce lub za pośrednictwem skażonego mięsa drobiowego i mleka). Wywołują  zakażenia przewodu pokarmowego i tzw. ,,biegunkę podróżnych''.  Zakażenie najczęściej nie wymaga leczenia. Należy pilnie rozpocząć uzupełnianie flory bakteryjnej i całą gamę naturalnych preparatów neutralizujących toksyny j.w. jak również walczących z bakteriami. Wskazania do antybiotykoterapii - kiedy wszelkie środki wraz z dietą zawiodą, a objawy utrzymują się dłużej niż 7 dni czyli wysoka gorączka, krew w stolcu, liczba wypróżnień większa niż 8/dobę, niedobory odporności oraz ciąża.
 

c/ Shigella

Shigella, rodzaj bakterii w obrębie rodziny Enterobacteriaceae. Pałeczki jelitowe, Gram-ujemne (Grama metoda), wywołujące u człowieka czerwonkę bakteryjną.
Pałeczka czerwonki Shigella rozwija się dobrze  w temperaturze 10-40˚C, temperatura optymalna 37˚C.

Zakażenie Shigella  możliwe jest drogą pokarmową przez spożycie zakażonego pokarmu: jarzyn, mleka, owoców. Do zakażenia zwykle dochodzi droga pokarmową za pośrednictwem brudnych rąk, przez wodę lub produkty spożywcze (mleko, chleb, jarzyny itp.) zakażone kałem ludzkim. Rezerwuarem zarazków jest chory człowiek lub nosiciel, przenosicielami głównie muchy i inne owady.

Shigella jest najpospolitszą bakterią układu nerwowego. Objawia swoje działanie w podrażnieniach i drętwieniu, a przede wszystkim w przypadkach Stwardnienia Rozsianego. Dla przykładu, Shigella flex powoduje w naszym organizmie depresje i rozdrażnienie. Ponieważ egzystują w jelitach, należy wypróżniać się 2-3 razy dziennie i stosować program antypasożytniczy ( Nopalin, AC Zymes Pure Yucca lub ParaProteX, OxyMax i inne), aż objawy ustąpią.  Kiedy jesteś zakażony taka bakterią lub masz problemu z chorobami układu nerwowego, warto ściśle przestrzegać diety. Nie należy spożywać skażonego nabiału. Dr Clark poleca wszystkie produkty mleczne takie jak ser biały i żółty, maślanka, mleko, a nawet masło i śmietanę, gotować co najmniej 10 sekund. Wg, dr Clark, podrażnienia i drętwienia mogą zostać nie tylko powstrzymane, ale i wyleczone, zaś układ nerwowy oczyszczony i uzdrowiony.

W warunkach naturalnych Shigella chorobotwórcza jest wyłącznie dla ludzi. Wytwarza głównie endotoksyny. W wodzie żyją do 2 miesięcy. Wrota stanowi przewód pokarmowy. Czerwonkę bakteryjną cechują liczne ropno-krwiste wypróżnienia i parcie na stolec. Przebycie choroby nie zapewnia trwałej odporności.

Enterotoksyna ShigelliShiga
 

d/ Escherichia coli - biegunka podróżnych, występująca szczególnie w egzotycznych krajach

Do zakażenia Escherichia coli dochodzi zwykle w gorących, egzotycznych krajach, takich jak kraje afrykańskie np. Egipt, kraje azjatyckie np. Indie czy Tajlandia, kraje ameryki np. Meksyk a szczególnie ameryki środkowej i południowej Panama, Wenezuela, Brazylia itp. Wywołana ta bakteria biegunka, nazywana jest tropikalną lub brzuchem Delphi, albo zemstą Montezumy (od imienia słynnego wodza Azteckiego).

Escherichia coli możesz zarazić się jedząc surowe warzywa, i  owoce  lub pijąc nieprzegotowana wodę. Objawy występują już po 12 - 72 godzinach od zakażenia, a są to wymioty, biegunka oraz kurczowe bóle brzucha. Zazwyczaj uprzykrzają Ci życie przez około 10 dni.
Więcej szczegółów - http://www.gronkowiec.pl/escherichia_coli.html

e/ Clostridium botulinum - laseczka jadu kiełbasianego

Botulizm - zatrucie żywności przez bakterie selektywne atakujące system nerwowyClostridium botulinum to niezwykle silna i śmiercionośna trucizna już w małych ilościach.  Ofiary, które spożyły niewielkie jej dawki w pożywieniu, mogą przeżyć, ale większe dawki mogą spowodować porażenie mięśni i zgon w ciągu 24 godzin, jeżeli pacjent nie ma dostępu do aparatury wspomagającej oddychanie. W takim przypadku należy pilnie przeciwstawić się porażaniu przez toksyny kolejnych narządów podając naturalną antytoksynę w postaci enzymów liofilizowanego soku noni, podać duże dawki alg  wraz z innymi składnikami czyli OCEAN21  ( 1/4 do 1/2 butelki) lub wersje uboższa to Spirulina Max (nawet około 5 gram 3 razy dziennie). Alternatywne stanowi również Zenthonic, który ma duże znaczenie w chorobach jelit, jak również neutralizuje wolne rodniki pochodzące ze śmiertelnych toksyn bakterii  Clostridium botulinum. Do tego podać zwiększone dawki naturalnej witaminy C (nawet 20 gram ) w celu ochrony komórek wątroby, a dodatkowo mikroflorę AC Zymes i Nopalin lub Green Care i inne produkty naturalne działające na układ trawienia. Tym samym w części znaturalizujemy szkodliwe toksyny bakterii Clostridium botulinum  zwiększając szanse chorego na zminimalizowanie skutków zatrucia. W tym samym czasie należy równocześnie pilnie podążać po pomoc medyczną, aby w porę zatrzymać zatrucie, przeciwdziałać  poważnemu zagrożeniu życia i wyjść z choroby.
Więcej tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/botulimia.html

f/ Pałeczka listerii -  listeria monocytogenes (szczególnie groźna dla kobiet w ciąży oraz z powodu zagrożenia schorzeniem zapalenia opon mózgowych i posocznicą)

Zakaża pokarmy w lodówkach! Listeria  może być postrachem osób dbających o higienę kuchni, gdyż rozwija się również w temperaturze panującej w lodówce i rozmnaża w temperaturze 4-37˚C (temperatura optymalna 16-37˚C). Jak też dlatego, że upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, kiełbasę, drób, mięso, ryby – a więc większość wrażliwych na temperaturę pokarmów, które przechowujemy w lodówce. W wyschniętym bulionie listeria żyje kilka miesięcy. W temperaturze 60˚C ginie w ciągu 30minut.
Listeria
monocytogenes - tlenowa pałeczka Gram(+),  drobnoustrój wewnątrzkomórkowy -  może wchodzić w skład flory fizjologicznej przewodu pokarmowego i pochwy, może wywoływać epidemiczne zakażenia przewodu pokarmowego (skażone mleko, sery, sałatki). Więcej tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/listeria.html

g/ Gronkowiec (Staphylococcus aureus)

Bakterie gronkowca żyją wszędzie: w powietrzu, kurzu, w wodzie, nawet w ludzkim organizmie. U około 60% populacji zasiedlają błony śluzowe górnych dróg oddechowych, ale nie powodują objawów choroby. Zagrożenie stanowią dopiero wtedy, kiedy zaczynają się gwałtownie namnażać. Dobrą pożywką dla nich są lody, ciasta, jajka, sałatki, mleko i nabiał, mięso, wędliny, drób oraz przetwory z ryb. Sięgając po takie produkty, łatwo możesz zakazić się bakterią gronkowca, albo co najgorsze - zatruć się produkowana przez niego toksyną. Objawy zatrucia zauważysz już po 2-4 godzinach od zjedzenia feralnego dania. Charakterystyczne sa uporczywe wymioty i silne bóle w okolicy nadbrzusza. Wtedy natychmiast podawaj wszystkie produkty ochronne jakie masz ze sobą, w dość dużych dawkach. Mogą top być m.in.: mikroflorę AC Zymes, Nopalin, Liver Aid, Green Care, ParaProteX, OxyMax, Sok NONI, algi, Garlic Caps, witaminę C 1000, C500, Mega Protect i inne.

Przyczyną zatruć są też niektóre szczepy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) wytwarzające solną enterotoksynę - jad odporny nawet na 30-minutowe gotowanie i na enzymy trawienne. Po spożyciu dużej liczby zarazków, uwolniona z rozpadających się zarazków gronkowca endotoksyna, powoduje silne podrażnienie śluzówki jelit. Endotoksyny, mogą powodować dolegliwości układu pokarmowego - od lekkiego rozstroju, do poważnych zatruć i biegunek. Gronkowce koagulazo-dodatnie, np. gronkowiec złocisty są najbardziej chorobotwórcze, ze względu na silnie trującą toksynę, jaką wytwarza. Enterotoksyna gronkowcowa wywołująca ciężkie zatrucia pokarmowe, toksyna epidermolityczna dająca pęcherzycę noworodków lub toksyna wstrząsu toksycznego często prowadzącego do śmierci.
Szczegóły: http://www.gronkowiec.pl/gronkowiec.html

h/ Bacillus cereus

Ta bakteria rozwija się w mięsie i mleku, w warzywach i rybach. Powoduje zatrucia pokarmowe dwiema różnymi enterotoksynami. Dawka jej toksyn wywołująca stan zapalny warzywa jest nieznana. Znaleźć ją można np. w gotowanym ryżu przetrzymywanym zbyt długo w cieple. (Gotowany ryż powinno się szybko schłodzić po ugotowaniu i trzymać w lodówce) . Objawy zatrucia zwykle nie są niebezpieczne dla zdrowia. Są to dokuczliwe wymioty w ciągu godziny od zakażenia albo biegunka występująca później. Powrót do zdrowia następuje szybko.

i/ Zakażenia pałeczkami Yersinia -  pałeczka dżumy (jersinia)

Zakażenia pałeczkami Yersinia (jersinia), dotyczą przede wszystkim :
Yersinia enterocolitica (wywołuje biegunkę, zapalenie węzłów pachwinowych, pachowych i szyjnych, zapalenie stawów, posocznicę)
 oraz Yersinia pseudotuberculosis
(wywołuje biegunkę, zapalenie węzłów pachwinowych, pachowych i szyjnych, zapalenie płuc, posocznicę).

Przenoszone np. przez zakażoną pchłę szczurzą głównie Xenopsylla cheopis. Bakterie te również zakażają: mięso, ostrygi, ryby, surowe, mleko. W temperaturze 100
°C giną już po 1 minucie. W plwocinie żyją do miesiąca, a w ziemi czy wodzie do 2 minut.

Zakażenie człowieka od człowieka w dżumie płucnej szerzy się drogą kropelkową. Nie znana jest ilość bakterii wywołujące objawy biegunkowe. Objawy zakażenia są czasami bardzo podobne do zapalenia wyrostka robaczkowego, który jest w związku z tym niepotrzebnie usuwany. Zakażenia nie są częste.

Uwaga!
Pałeczkami Yersinia potrafią się mnożyć w niskich temperaturach – czyli w lodówkach.
Groźne powikłania dżumy gruczołowej i dżumy płucnej wywołane przez bakterię Yersinia (jersinia), stanowi jej postać posocznicowa - śmierć w ciągu 1-2 dni.

Więcej na temat bakterii Yersinia ( pałeczka jersinia) tutaj>>

j/ Przecinkowiec cholery

Przecinkowiec cholery (Vibrio cholerae) - wywołuje cholerę. Obecnie występuje głównie w krajach Trzeciego Świata, gdyż jego występowanie związana jest z niskim poziomem higieny. Nośnikiem zarazka jest zanieczyszczona woda, często ciepłowodne płycizny morskie – gdzie przecinkowiec zakaża owoce morza i ta drogą dociera do układu pokarmowego ludzi. Aby wywołać zakażenie przecinkowcem cholery do układu trawiennego człowieka musi się dostać około miliona komórek bakterii.


k/ Klebsiella pneumoniae spp.

Klebsiella należą do rodziny Enterobacteriaceae  jak np.:
Klebsiella pneumoniae - pałeczki zapalenia płuc,
Klebsiella scleromatis - pałeczka twardzieli,
Klebsiella ozaenae
- pałeczka ozeny (cuchnący nieżyt nosa)

Pałeczki bakteryjne Klebsiella posiadające otoczkę często przekraczającą trzykrotnie wielkość samego drobnoustroju. Nie wykazują ruchu. Rosną w temperaturze 12-45°C, a temperatura optymalna to 45°C.
Klebsiella spp.  są odporne na wysychanie, zachowują żywotność w temperaturze pokojowej w ciągu wielu miesięcy. Giną w temperaturze 56°C.
Klebsiella spp. przyczyną chorób: twardziel Klebsiella pneumoniae spp.,  zapalenie płuc, stany zapalne żołądka i jelit, zapalenie układu moczowo-płciowego, ozena (Klebsiella ozaenae powodują przewlekły zanikowy cuchnący nieżyt nosa. Cechuje się postępującym zanikiem błony śluzowej nosa i jego struktury kostnej, tworzeniem się charakterystycznych cuchnących strupów z zaschniętej wydzieliny. Występuje najczęściej u młodych kobiet.), inna lokalizacja.

Przebycie choroby nie zapewnia trwałej odporności. Nosicielstwo posiada 1-6% ludności, a u hospitalizowanych do 20%. Zakażenia pozapłucne notuje się u osób z obniżona odpornością.
=================================


Do rodziny Enterobacteriaceae   należą:
Salmonella spp
Shigella
Pałeczki otoczkowe, rodzaj pałeczek Gram-ujemnych (Grama metoda), należący do rodziny Enterobacteriaceae - pałeczki jelitowe jak np. Klebsiella pneumoniae - pałeczki zapalenia płuc, Klebsiella scleromatis - pałeczka twardzieli, Klebsiella ozaenae - pałeczka ozeny (cuchnący nieżyt nosa)
 

=================================



2/ Czy obróbka termiczna niszczy bakterie?


Uważa się powszechnie, że obróbka termiczna - gotowanie, pieczenie, smażenie itp., zabija chorobotwórcze drobnoustroje. Taka jest rzeczywiście w większości przypadków, jednak np. bakterie lastria jej toksyny nie giną nawet pod wpływem długiego gotowania w wysokiej temperaturze.

 A co z bakteryjnymi toksynami w pożywieniu, jakie już zostały wytworzone przez obecność tych bakterii np. gronkowca czy salmonelli?

Nie usuwa ich nawet wysoka temperatura. Często przyczyną zatruć są też niektóre szczepy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) wytwarzające solną enterotoksynę - jad odporny nawet na 30-minutowe gotowanie i na enzymy trawienne. Po spożyciu dużej liczby zarazków, uwolniona z rozpadających się zarazków gronkowca endotoksyna, powoduje silne podrażnienie śluzówki jelit. Endotoksyny, mogą powodować dolegliwości układu pokarmowego - od lekkiego rozstroju, do poważnych zatruć i biegunek. Toksyny te również atakują wątrobę, a kiedy ten narząd nie daje sobie już rady z neutralizacją dużej ilości „bakteryjnej trutki”, atakują cały organizm powodując groźne zatrucie, złe samopoczucie, osłabienie, ból głowy, a często również wysoką gorączkę.

Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60° C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Jednakże w środowisku o temp. niższej i odpowiedniej wilgotności utrzymuje się miesiącami. W kale o temp. 0 °C może zachować żywotność ponad rok.

Więcej szczegółów tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/gronkowiec_zatrucie_pokarmowe.html
=================================




3/  Toksyny, Bakteria i pleśnie z klimatyzacji w hotelu

a/ Legionella (Legionellaceae)

Choroba legionistów przypomina objawami grypę albo zapalenie płuc. Lekarze dowiedzieli się, że w ogóle istnieje dopiero w 1976 roku. Do Filadelfii w USA zjechali się wtedy weterani legionu amerykańskiego. Niestety, ich przyjemne, wspomnieniowe spotkanie zamieniło się w koszmar: na 186 gości i pracowników hotelu rzuciła się jakaś nieznana choroba. Wkrótce zmarło 29 weteranów i 5 osób z personelu.

Lekarze zaczęli gorączkowo szukać przyczyny umierania gości hotelowych. I znaleźli winowajcę: bakterię, której przedtem nie znali. Bardzo często mieszka sobie ona w stojących wodach, zarośniętych glonami. Okazało się, że ta bakteria równie chętnie mnoży się też w instalacji klimatyzacyjnej. A zimny powiew z tego urządzenia roznosi ją po całym budynku... Wynalezienie klimatyzacji znacznie ułatwiło jej mordowanie. Naukowcy nazwali ją legionellą, a chorobę, którą wywołuje, legionellozą albo chorobą legionistów.

Okazało się, że to wcale nie taka rzadka choroba. Jednak lekarze mylą ją na przykład ze zwyczajną grypą. – Prawdopodobnie od 5 do 8 procent wszystkich zapaleń płuc to są zakażenia legionellą – ocenia profesor Władysław Pierzchała ze Śląskiej Akademii Medycznej. – Początkowo objawy choroby legionistów są takie jak w grypie, łącznie z gorączką i bólami mięśni. Później dochodzi do nich kaszel. Jednak w tej chorobie jest to kaszel suchy bez odkrztuszania – dodaje.

Czasem jednak choroba legionistów jest śmiertelnie niebezpieczna. Zwłaszcza kiedy zaatakuje bardziej złośliwy szczep legionelli. W 1985 r. w Stattford w Wielkiej Brytanii zaraziło się 68 osób, z których 23 zmarły. W 1999 r. w Holandii zapadło na nią ponad 200 ludzi, nie przeżyło 28. Przed dwoma laty na legionellozę umarło sześciu ludzi tuż za polską granicą, we Frankfurcie nad Odrą. Jednak dotąd nie stwierdzono, żeby choroba legionistów przenosiła się z człowieka na człowieka.
 

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na całym świecie rocznie choruje na ostrzejszą formę legionelozy (wywoływaną bakterią Legionella pneumophila) od 20 do 100 tysięcy osób. Zgodnie z badaniami epidemiologów około 5 do 20 % procent zarażonych umiera. Ostatnia groźna epidemia tej choroby, wywołana bakteriami Legionella obecnymi w instalacji klimatyzacji w budynku użyteczności publicznej, wystąpiła w 2002 r. w Anglii, gdzie zachorowało 114 osób.

Więcej materiału na ten temat tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/legionelloza.html

b/ Super karcynogen w klimatyzacji

Wg. dr Hulda Regehr Clark, wszyscy chorzy na raka wykazują w zaatakowanych organach obecność CFC - Chlorofluoropochodne węglowodorów.
Czyni to z CFC "SUPERKARCYNOGEN" (silną ekstra substancję powodująca rakowacenie komórek).
Taka sytuacja może wydarzyć się tylko w przypadku awarii któregoś z tych urządzeń.
Czy Twoja klimatyzacja w samochodzie bądź z domu jest szczelna?
Czy z lodówki nie wycieka freon?

Więcej na temat chemicznych toksyn tutaj - http://www.gronkowiec.pl/toksyny_chemiczne.html
=================================



4/ Robaczyca - robaki w natarciu!

Zakażenia pasożytującymi robakami jest powszechne na całym świcie, ale czynniki klimatyczne i inne okoliczności powodują przewagę określonych pasożytów na pewnych obszarach. Podobnie jak przez zakażoną żywność, do naszego organizmu mogą przenosić się bakterie i wirusy, podobnie przedostają się również larwy robaków i np. glisty, lamblie czy przywry, czego efektem może być poważne zatrucie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby oraz żółtaczka. Większość robaków pasożytujących na ludziach umiejscawia się  w przewodzie pokarmowym, a ich rozprzestrzenianiu sprzyjają złe warunki sanitarne oraz zanieczyszczenie żywności i wody ich jajami. Nie od razu obecność robaków da nam się we znaki tak jak to ma miejsce w przypadku zatrucia toksynami z bakterii.
Często wymagają one rozwinięcia się z jaj czy form larw do stanu osobnika dorosłego, co trwa od kilku dni do kilku tygodni,  dlatego robaczyce często dają znać o sobie dopiero po powrocie z urlopu, a szczególnie z ciepłych krajów gdzie warunki higieniczne nie zawsze są na wysokim poziomie (w krajach afrykańskich, azjatyckich czy też Ameryki środkowej i południowej).

Zdarzające się  najczęstsze infekcje jajami lub cystami robaków to:  lamblie, glisty, obleńce, tęgoryjec, tasiemiec, przywry, owsiki i inne.

Szerzej nie jest możliwe wymienić wszystkich. Wymienimy tu tylko niektóre z nich:

a / Giardia (Alfred Giard, paryski biolog, 1846-1908) lub Lamblia intestinalis, wiciowiec jelitowy pierwotniak.

Infestacja lamblią jelitową rozprzestrzenia się szczególnie latem, poprzez zanieczyszczoną żywność i wodę oraz poprzez bezpośredni kontakt człowiek-człowiek. Większość zainfekowanych osób nie ma objawów, lecz mały odsetek przypadków skarży się na rozmaite dolegliwości, m.in. niespecyficzny dyskomfort żołądkowo-jelitowy, biegunkę o różnym nasileniu (od łagodnej do obfitej), nudności, zmęczenie, anoreksję i utratę masy ciała. Lamblioza może prowadzić do częstej w chorobach pasożytniczych anemię, przewlekłe przeziębienia, katar i pochrząkiwania, odczyny alergiczne, a nawet upośledzenie rozwoju fizycznego - niedorozwój całego organizmu, kończyn bądź narządów wewnętrznych. Chudnięcie (niedowaga), senność, osłabienie siły i masy mięśniowej. Zjawiają się zaburzenia trawienia i wchłaniania, niedokrwistość. Szczególnie ciężkie objawy kliniczne występują u dzieci z niedoborami immunoglobulin. Więcej na temat lambliozy tutaj - link:
http://www.noni.com.pl/lamblioza.html   oraz  http://www.gronkowiec.pl/lamblie.html

 

b/ Tasiemce

Tasiemce są rozpowszechnione w rozwijających się krajach Afryki, Bliskiego wschodu, Azji i w Europie Wschodniej. Lidzie zarażają się, spożywając niedogotowane mięso np. wieprzowinę lub wołowiną oraz jedząc ryby, niedosmażone kraby zawierające cysty i larwy. Cysty przenikają do przewodu pokarmowego , gdzie rozwijają się do dojrzałej postaci, długości nawet 10m. Ich ciało jest zbudowane z segmentów zwanych proglodynami zawierających jaja. Segmenty odpadają i są wydalane ze stolcem, dając początek nowemu cyklowi życiowemu pasożyta. Wiele tasiemczyc przebiega bezobjawowo, inne powodują niedokrwistość, biegunkę i bóle brzucha.

Natomiast tasiemiec Echinococcus Multilocularis ma bardzo niewielkich rozmiarach (około 2mm), a jego ciało (strobila) składa się z 3–5 członów. Torbiele bąblowca powstają w różnych częściach ciała człowieka (wątroba, płuco, mózg) po zakażeniu się jajami tasiemca, które trafią do pożywienia człowieka. Po połknięciu jaja przechodzą do krwi i z nią są niesione do różnych części ciała. Jeżeli jajo to nie zostanie zniszczone przez komórki biorące udział w obronie ustroju, to wylęgają się z nich larwy, a wokół nich wytwarza się torbiel, która zaczyna wzrastać.

U ludzi bąblowica wielojamowa alweolarna echinokokoza (AE), jest chorobą wywołaną przez formy larwalne tasiemca, powodujące powstawanie zmian podobnych do obserwowanych w przebiegu choroby nowotworowej.

Najczęściej zajętym narządem jest wątroba (99% przypadków), w której pasożyt rozwija się w postaci drobnych pęcherzyków. Pasożyt wrasta w miąższ narządu rozprzestrzeniając się wzdłuż naczyń krwionośnych i dróg żółciowych, co prowadzi do powstawania przerzutów do płuc lub mózgu. Szczegóły na ten temat tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/tasiemiec_bomblowiec.html

Pamiętaj!
Tasiemczyca w Polsce podlega obowiązkowej rejestracji i przymusowemu leczeniu.
 

c/ WłośnicaTrychinoza ( włosień kręty - Trichinella spiralis)

Szczególnie groźne dla człowieka jest zakażenie włosieniem krętym. Włosień kręty jest biohelmintem (patrz: biohelmintoosid), którego kolejnymi pośrednimi żywicielami sa szczur i świnia. Człowiek zaraża sie jedząc zarażone surowe, wędzone (np. kiełbasa) lub peklowane (np. szynk) mięso wieprzowe. W efekcie larwy włośnica krętego osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Towarzysza temu burzliwe objawy: wysoka temperatura ciała ( 40-41 stopni C), obrzęk powiek, eozynofilia, bóle mięśniowe. Objawy te utrzymują się przez klika tygodni/ Choroba może skończyć się zagonem.

Więcej na ten temat tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/wlosnica.html

d/ Glistnica - występuję najczęściej w krajach rozwijających się o klimacie wilgotnym, a również w Polsce cierpi na nią wiele osób. Jajami glisty zawierające inwazyjna larwę, przedostają się do organizmu w zanieczyszczonej żywności, a szczególnie zanieczyszczone warzywa (np. źle umyta sałata, . Również infekowane są dzieci bawiąc się w piaskownicach, na dywanie lub w innych miejscach, posiadając zwierzątko w domu (pies, kot) mogą zostać łatwo zainfekowane. Jaja glist są wszędzie - mogą fruwać w powietrzu wraz z kurzem jako wysuszone ekskrementy, choć najczęściej bytują w ziemi. Z jaj wylęgają się w żołądku mikroskopijnej wielkości larwy, które wędrują do płuc, gdzie przepoczwarzają się, a ich odchody powodują podrażnienia i kaszel. Objawy rozwiniętej infekcji glistami to najczęściej objawy oskrzelowe, kaszel, objawy zapalenie płuc, objawy alergii, pokrzywka, eozynofilia w czasie wędrówki larw po organizmie. Wielokrotnie kaszel ten mylony jest z alergią lub astmą i źle zdiagnozowany, naraża dziecko na niepotrzebne podawanie wielu leków sterydowych i antybiotyków, które dodatkowo osłabiają system obronny. Sytuacja zamiast leczyć się jest coraz bardzo pogłębiona, gdyż przyczyna choroby wciąż pozostaje w organizmie.  Kaszel u dzieci może oznaczać nie tylko wirusowe czy bakteryjne przeziębienie, ale również obecność robaków w organizmie i warto to sprawdzić wykonując badania na pasożyty.

Glisty mają własne bakterie i wirusy. Jedną z takich bakterii jest Bacteroides fragilis (beztlenowiec) -  nie lubi tlenu. Po przedostaniu się do mózgu, larwy Ascaris  przenoszą Bacterioides do tkanki mózgu i powodują jej stany zapalne, które mogą ujawnić się ujawniają się w postaci padaczki (epilepsja) lub innych chorób mózgu. Normalnie glisty i ich larwy powinny znajdować się w drodze między żołądkiem, układem trawienia, a  płucami. Więcej szczegółów na ten temat tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/epilepsja.html

Glisty mogą spowodować niedrożność jelita, przewodów żółciowych lub trzustki, zatem jeśli masz problemy z tymi narządami, zawsze warto zrobić profilaktycznie kuracje oczyszczająca z pasożytów. W postaci jelitowej występują często bezobjawowo, czasem bóle o charakterze kolki dają nam o nich znać  lub bóle ostrego brzucha. To ,,informacje przekazywane przez nasz organizm z prośba o pomoc''. 

Więcej na temat glisty ludzkiej i jak sobie z nią radzić tutaj - http://www.gronkowiec.pl/glista_ludzka.html


e/
Węgorczyca i tęgoryjce

Nie wszystkie robaki przedostają się przez przewód pokarmowy - niektóre jak np. węgorczyca i tęgoryjce  przedostają się do naszego organizmu poprzez skórę.

Tęgoryjec występuje w klimacie umiarkowanym lub ciepłym i wilgotnym. Larwy występują na zanieczyszczonej kałem (np. odchody zwierząt) ziemi. Infekowane są zwykle stopy, ale również może to być skóra, jak też tęgoryjec może przeniknąć do naszego organizmu wraz z zainfekowanym pożywieniem.  Infekcja tęgoryjcem objawia się bólem brzucha, występuje niedokrwistość, niewydolność krążenia, u dzieci  - opóźniony wzrost.

Węgorczyca występuje w wilgotnym tropikalnym klimacie, zatem jeśli tam właśnie spędzamy wakacje, warto stosować profilaktykę jak w przy infekcji tęgoryjcem: nie chodzić boso i od razu leczyć pasożyty. Larwy występują na zanieczyszczonej kałem (np. odchody zwierząt) ziemi. Infekowane są zwykle stopy i skóra. Występuję bóle promieniujące w nadbrzuszu, biegunka, linijny rumień. Węgorczyca może w organizmie utrzymywać się dziesiątkami lat. Szczegóły tutaj - http://www.gronkowiec.pl/glista_ludzka.html

5/ Pomoc natychmiastowa oraz profilaktyka antypasożytnicza od zaraz i po powrocie z wakacji

Różnica między infekcjami bakteryjnymi i ich toksynami, a inwazją robaków jest taka, że zatrucie bakteryjne daje o sobie znać w ciągu najbliższych godzin.

Zatrucie robakami, może latami się nie ujawnić, a jeśli ujawni się wcześniej, to dopiero po rozroście robaków do form dojrzałych lub jako skutek zupełnie innych chorób wyżej wymienionych np. alergicznego kaszlu, objawów zapalenia płuc lub oskrzeli, astmy, padaczki, cysty piersi, torbieli na wątrobie i w wielu innych miejscach naszego organizmu.

Po przejeździe z wakacji warto zrobić pilnie profilaktyczne oczyszczanie organizmu z pasożytów oraz odtruć organizm z toksyn.

Pierwotniaki i robaki pasożytnicze, które dostają się do krwi lub tkanek, często są w stanie przeżyć i rozmnażać się, ponieważ dobrze adaptują się do mechanizmów obronnych, stawiających opór naturalnych gospodarzy.

Podstawową cechą większości inwazji pasożytniczych jest ich przewlekła natura. Istnieje wiele przyczyn tego stanu, m.in.;
-  osłabienie odporności wrodzonej pozwalająca na obecność pasożytów mimo długiego leczenia
- zdolność pasożytów do unikania lub opierania się eliminacji przez swoiste reakcje immunologiczne.

Ponadto, wiele przeciwpasożytniczych antybiotyków jest toksycznych lub/i względnie nieskutecznych. Osoby żyjące na terenach endemicznych, z powodu stałej ekspozycji wymagają wielokrotnej terapii z użyciem różnych leków, co często jest niemożliwe z powodu kosztów i problemów logistycznych.

Przebywanie pasożytów w organizmach ludzkich żywicieli prowadzi także do reakcji immunologicznych o przewlekłej naturze, mogących wywoływać patologiczne uszkodzenie tkanek, jak również zaburzenia w regulacji immunologicznej. Z tego powodu pewne kliniczno-patologiczne konsekwencje inwazji pasożytniczej (np. dolegliwości wynikające ze skutków ubocznych obecności toksyn z pasożytów) są wynikiem odpowiedzi gospodarza -  naszego organizmu, a nie infekcji samej w sobie lub szkodliwości leku czy też naturalnego preparatu ziołowego. Trzeba te dolegliwości rozgraniczyć i nie odkładać preparatów odtruwających w ,,pół drogi'' do odtrucia organizmu. W wyniku braku wiedzy na temat własnego organizmu i podstawowych mechanizmów oczyszczania, błędne myślenie, iż to leki czy też zioła zaszkodziły i stąd gorsze samopoczucie podczas odtruwania, niweczy każdą - nawet najlepiej przygotowaną kurację. Wiemy, że często podane naturalne preparaty pobudzają naturalne reakcje w organizmie - rekcja odtruwania powoduje, iż mechanizmy obronne organizmu wreszcie "budzą się do życia - "turbiny ruszają", ale u niektórych osób mogą  towarzyszyć temu mniej przyjemne objawy jak np. tępy ból głowy, może  wystąpić częstsze oddawanie moczu, rozwolnienie stolca (biegunka) oraz zmniejszenie się poziomu cukru i potasu we krwi. Czasem podczas obecności glisty, mogą wystąpić na kilka dni wymioty. Jest to efekt przyspieszonej przemiany materii i odtruwania. Prawidłowe dawkowanie, odpowiednie odżywianie się, dieta zgodna z grupa krwi ewentualnie dodatkowo opracowana przez specjalistę dieta, powinny wyeliminować te objawy. Po około 2 tygodniach objawy te powinny się zmniejszać.

Jak sobie radzić z pasożytami po przyjeździe podróży?

Jeśli jeszcze nie znasz podstawowych kanałów oczyszczania i towarzyszących temu różnych objawów, kliknij w ten link, aby się więcej dowiedzieć na ten temat
 - link: http://www.gronkowiec.pl/oczyszczanie.html

6/ Zielona herbata na zatrucia pokarmowe i w biegunce

HERBATA ZIELONA (Camelia sinensis)
CF News Nr 3, Maj/Czerwiec 2001

Pochodzi z tego samego krzewu co jej czarna kuzynka, różni się tylko sposobem produkcji - nie jest poddawana procesowi fermentacji, dlatego zachowuje wiele cennych substancji czynnych.

Występowanie: pochodzi z Chin, pn.Birmy i Indii (Assam); uprawiana jest w licznych odmianach w wielu krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie, również w Europie (Portugalia,Sycylia,Azory);

Surowiec: pąki i liście herbaty;

Podstawowe substancje czynne :kofeina (do 4,5%), teofilina (do 0,04%), teobromina (ok. 0,02%), zasady purynowe (adenina i ksantyna), garbniki katechinowe (do 25%), saponiny, flawonoidy i ich pochodne (kempferol, kwercetyna, rutyna), olejki eteryczne (do 0,15%), sole mineralne, śladowe ilości witamin;
Działanie: Od wieków wierzono, że picie herbaty zapewnia długowieczność i dobrą kondycję zdrowotną. Współczesne badania naukowe potwierdzają tę starożytną wiedzę. Napar z liści herbaty łagodnie pobudza układ nerwowy: usuwa senność i zmęczenie, usprawnia procesy myślowe oraz poprawia nastrój. Zawarta w nim kofeina nie atakuje tak gwałtownie naszego organizmu jak ta z "małej czarnej", a efekty jej działania narastają powoli i trwają znacznie dłużej.
Obecny w herbacie kompleks bioflawonoidów to wspaniała obrona przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników, to również niezbędny sprzymierzeniec w walce z mikroorganizmami i nowotworami. Nic więc dziwnego, że w krajach, gdzie ludzie regularnie piją zieloną herbatę, rzadziej występują typowe choroby cywilizacyjne. Herbata chroni nas przed dolegliwościami serca, ponieważ zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniża wysoki poziom cholesterolu i łagodnie stymuluje układ krążenia. Reguluje również procesy trawienne i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Garbniki herbaty wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, łagodzą podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, wykorzystuje się również ich zdolności absorbowania szkodliwych dla organizmu substancji. Z tego powodu napar herbaty często stosowany jest przy zatruciach, biegunkach i innych zaburzeniach trawiennych. Badania prowadzone w Japonii wykazują, że ten tradycyjny napój chroni przed tworzeniem się kamienia nazębnego oraz niszczy pewne bakterie powodujące choroby dziąseł. Dzięki obecności związków fluoru wzmacnia szkliwo i zapobiega próchnicy. Zielona herbata coraz częściej używana jest jako składnik kremów pielęgnacyjnych - naukowcy podkreślają, że to wspaniała ochrona skóry przed zmarszczkami,jak również oparzeniami słonecznymi i niektórymi rodzajami nowotworów.

SEKRETY ZIELONEJ HERBATY - Jesteś tym co pijesz - dr F.A. Lindberg >>



7/ Czym może grozić niewinne uszkodzenie ciała podczas zabawy?

Bakterie Clostridium Perfringens występują powszechnie w wodzie, ściekach, glebie mogą wywoływać zakażenie skóry i tkanki podskórnej. Niewątpliwie najgroźniejsza jest zgorzel gazowa, występująca w skażonych, głębokich ranach. Laseczki zgorzeli gazowej (Clostridium perfringens) - to grupa szczególnie niebezpiecznych bakterii. Wywoływać mogą masowe zatrucia pokarmowe, jeśli dostaną się do wodociągów. Ponadto znane są z niebezpiecznego dla życia zakażenia ran oraz zakażeń szpitalnych. Te bakterie wytwarzają kilkanaście toksyn, wywołujących szybką śmierć u zwierząt laboratoryjnych i gwałtowne objawy chorobowe u ludzi. Dużym problemem jest diagnostyka zatrucia pokarmowego Cl. Perfringens, identyfikacja tej laseczki w kale o niczym nie świadczy, gdyż jej szczepy są naturalnym składnikiem flory jelitowej w ilości mniej niż 1000 bakterii w jednym gramie kału u ludzi zdrowych, jest wartością typową dla flory fizjologicznej. Natomiast powyżej 1000000 świadczyć może o zatruciu.

Enterotoksyny wytwarzane przez bakterię w jelicie powoduje zahamowanie transportu glukozy, utratę białek ustrojowych , uszkodzenie nabłonka jelitowego. Toksyna bakterii – oznaczona grecką literą alfa – rozkłada cenne białko transportowe lecytynę oraz białka krwi. Także inne toksyny bakterii zgorzeli gazowej są śmiertelnie niebezpieczne. Przykładowo toksyna kappa (kolagenaza) odpowiada za niszczenie tkanek w czasie trwania zgorzeli gazowej. Toksyna typu C wywoływać może martwicze zapalenie jelita cienkiego

Niewątpliwie najgroźniejsza jest zgorzel gazowa, występująca w skażonych, głębokich ranach. Okres od zakażenia rany laseczkami zgorzeli gazowej do wystąpienia pierwszych objawów, jakimi są silny ból i obrzęk rany, mija od kilku do kilkudziesięciu godzin. Natężenie miejscowego bólu i dalszych objawów zależy od tego czy zakażeniu uległa tylko skóra i tkanka podskórna czy też również tkanka mięśniowa.

Innym schorzeniem wywołanym przez Cl. Perfringens jest miejscowe zapalenie tkanki podskórnej, spotykane często u chorych na cukrzycę, np. po amputacji kończyny. Zakażenie ropne i ropienie wywoływane przez Cl. Perfringens spotyka się w pęcherzyku żółciowym, macicy, jajowodach i jamie brzusznej. Cl. Perfringens to także potencjalna przyczyna bakteriami, która objawia się obecnością laseczek zgorzeli gazowej w krwi obwodowej. Przekształcić się może ona w posocznicę. Przebieg posocznicy wywołanej przez Cl. Perfringens jest zwykle bardzo ciężki, występuje gorączka, ostra martwica nerek, niskie ciśnienie tętnicze krwi, nasilona hemoliza wewnątrznaczyniowa (wywołana przez a – hemolizynę Cl. Perfringens). Bardzo ciężka postać posocznicy wywołanej przez Cl. Perfringens wystąpić może w przebiegu poronienia.

Towarzyszą jej oprócz typowych, opisywanych powyżej objawów, silne bóle mięśni, bolesne kurcze jelit, nudności, wymioty, biegunka, krwawe lub brunatne cuchnące upławy. Wystąpić może także skąpomocz, żółtaczka, hemoliza wewnątrznaczyniowa i wstrząs.

Na ten temat oraz jak sobie poradzić podczas ostrej biegunki bakteryjnej stosując naturalne metody wspomagające leczenie, więcej szczegółów tutaj
 - link: http://www.gronkowiec.pl/clostridium_perfringens.html

8/ Wakacyjna apteczka

 PARAPROTEX

Opracowano na podstawie artykułu prof. dr n. med. V. Szedlak-Vadocz pt.: „ParaProteX“, który ukazał się w „Nutrition Update for Professionalis“, część VI 

,,Wzmocnienie systemu immunologicznego jest najważniejszą rzeczą, jaką możemy uczynić dla naszego organizmu chroniąc się przed inwazją parazytów. I w tym miejscu warto wspomnieć o ParaProteX.
ParaProteX
jest unikalnym suplementem diety, złożonym z wielu naturalnych składników pochodzenia roślinnego. Pomaga naszemu organizmowi zwalczać mikrobiologicznych najeźdźców, używając receptury opartej na naturze. Musimy zapewnić środowisko, które nie pozwoli parazytom na przeżycie. Powinniśmy właściwie się odżywiać, by nie chciały atakować naszych organizmów. Pasożyty nie lubią „czystego” organizmu. Zwłaszcza nie lubią składników mineralnych. Zioła zawierają znaczną ilość składników mineralnych i innych substancji odżywczych, które pomogą organizmowi wyeliminować niechcianych najeźdźców, zwłaszcza tych form pasożytów, które atakują układ pokarmowy.''

Więcej na ten temat tutaj - link: http://www.gronkowiec.pl/paraprotex.html 

 OXYMAX - tlen!

Opracowano na podstawie artykułu prof. dr n. med. V. Szedlak-Vadocz pt.: „ParaProteX“, który ukazał się w „Nutrition Update for Professionalis“, część VI 

,,Jeśli pragniemy utrzymać organizm w stanie pełnego zdrowia, to po wyeliminowaniu pasożytów z pomocą ParaProteX, niezbędna jest całkowita zmiana diety. Należy spożywać duże ilości owoców i warzyw z upraw ekologicznych, a także surowe orzechy i nasiona. Co więcej, warto pamiętać o innym suplemencie diety – stabilizowanym tlenie (OxyMax), który niszczy chorobotwórcze bakterie i pasożyty. Dobrym pomysłem jest stosowanie stabilizowanego tlenu do każdej wody nieznanego pochodzenia. Niewątpliwe wspaniałą rzeczą jest mieć go pod ręką w podróżach turystycznych jako oczyszczacz wody i antyseptyk. Stabilizowany tlen to dobra ochrona przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, wirusowymi i pierwotniakowymi. Nie zapomnij ochronić się, stosując rozpuszczony w wodzie stabilizowany tlen!

Obok ParaproteX, OxyMax skutecznie wspomaga usunięcie infekcji grzybiczej.''

Więcej na ten temat tutaj - link:  http://www.faceci.com.pl/oxymax_tlen.html

 C 1000 ( C 500)

,,Sekret witaminy C'' dr Robert F. Cathcart - fragmenty

,,To prawda, że staramy się nie tracić zasobów witaminy C, witaminy E i innych czynników zwalczających wolne rodniki, ale przeważnie uważamy, że małe ilości witamin zapobiegają chorobom. Niestety najczęściej pomijanym faktem jest ten, mówiący, że niektóre z tych zwalczających wolne rodniki (zwłaszcza witamina C i E) są niszczone bardzo szybko w chorych tkankach przytłoczonych przez wolne rodniki. Oczywistym przykładem tego mógłby być ostry gnilec ogólnoustrojowy, objawiający się gorączką krwotoczną. Okazuje się, że zręcznie ukrywa się fakt, iż nikt nie zaleca badań poziomu witaminy C we krwi u ciężko chorych pacjentów z krwotokami.

Witamina C jest jedynym czynnikiem zwalczającym wolne rodniki, który możemy przyswoić w dużych ilościach. Jest niezbędna do dostarczenia tej liczby elektronów, która zneutralizuje te ogromne ilości wolnych rodników, jakie są wytwarzane w większości chorób. Jednakże w przypadku Eboli, Marburga, gorączki zachodniego Nilu i ptasiej grypy, te ilości wolnych rodników, jakie są wytwarzane w tych procesach chorobowych, są za duże nawet dla dużych doustnych dawek witaminy C (kwasu askorbinowego).''

Dr.med. Frederik Klenner  uważał, że pacjenci z niskim stężeniem witaminy C we krwi narażeni byli na ryzyko wirusowego zapalenia mózgu, płuc zapadnięcia w śpiączkę, a nawet śmierci.
Wiedział, że witamina C jest niezbędnym budulcem substancji międzykomórkowej, tworzącej wiązania włoskowatych naczyń krwionośnych. Łącza te mogły ulec osłabieniu, w wyniku, czego bakterie lub wirusy przeniknęłyby do mózgu. Gdy stężenie witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr, włoskowate naczynia krwionośne stają się łamliwe. Zjawisko to poznano i opisano w latach czterdziestych.

Wiele badań poświęcono skutkom leczenia infekcji wirusowych witaminą C.
Znamy opisy badań nad leczniczym działaniem witaminy C na infekcje bakteryjne. W jednej z nich znajdujemy informację, że podanie witaminy C hamowało wzrost prątków gruźlicy.
Okazuje się też, że deaktywuje ona inne bakterie, w tym bakterie tyfusu, paciorkowce i laseczki tężca. Zaobserwowano też zjawisko niszczenia - deaktywacji toksyn tężca, dezynterii, dyfterytu i gronkowcowych stanów zakaźnych.

Brak witaminy C prowadzi do zaburzeń odporności organizmu na zakażenia i oddziaływanie niektórych toksyn. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Ma to wielkie znaczenie we wszelkich infekcjach pasożytniczych (grzyby, bakterie, robaczyce), w zatruciach organizmu toksynami chemicznymi bądź w przypadku wszystkich rodzajów wirusowego zapalenia wątroby.
Witamina C posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych: ołowiu, dwusiarczku węgla, aniliny i innych. Wg. Dr Clark, witamina C pomaga neutralizować wszystkie mykotoksyny pleśniowe (toksyny pochodne od grzybów), w tym również bardzo trującą - aflatoksynę. Sporysz również można zlikwidować/zneutralizować jego toksyny witaminą C, ale pomaga to na ok. 10 minut.

Więcej na ten temat tutaj - link: http://www.faceci.com.pl/subskrypcja8.html
 

Inne produkty warte zapoznania i zabrania ze sobą w podróż to:

AC Zymes - http://www.faceci.com.pl/ac_zymes.html

Nopalin - http://www.faceci.com.pl/nopalin_podroze.html

White Willow Bark - http://www.suplementy-online.eu/sekrety-5.html

Green Care - http://www.faceci.com.pl/lucerna.html 

Meal Time - http://www.faceci.com.pl/papaja.html

i niezawodny Garlic Caps - http://www.repix.ihe.pl/mal_inf_2_czosnek.html

Za pewnością już niebawem my również całą apteczkę zabierzemy ze sobą w daleka podróż do Chin i będą tam wszystkie w.w produkty.
Nie lubimy chorować, nie lubimy komplikacji w czasie podróży.
Ponieważ czeka nas dość intensywne zwiedzanie przez 18 dni do zestawu tego zawsze zabieramy Coenzym Q10 oraz Energy&Memory, aby nie zabrakło nam sił i energii przez wszystkie dni.


9/ Biegunka zabija więcej dzieci niż AIDS, gruźlica, czy grypa

PAP, msu/13.05.2009; 00:55

Niewłaściwe decyzje podejmowane przez rządy i organizacje niosące pomoc zagrażają zdrowiu i życiu milionów dzieci - wynika z raportu organizacji WaterAid.
Biegunka, spowodowana przez brak odpowiedniej higieny i dostępu do czystej wody jest przyczyną znacznie większej liczby zgonów wśród dzieci niż AIDS, malaria i gruźlica razem (nie mówiąc już o świńskiej grypie). Tymczasem globalne wydatki na walkę z AIDS znacznie przewyższają sumy wydawane na zapewnienie lepszych warunków sanitarnych.

Na przykład w roku 2004 choroby biegunkowe zabiły 1,8 miliona dzieci, a AIDS - 300 000. Tymczasem w latach 2004-2006 wydano na poprawę warunków sanitarnych 1,5 miliarda dolarów, zaś na walkę z AIDS - 10,8 miliarda dolarów. Taka strukturę wydatków raport WaterAid określa jako "nieracjonalną" i wiąże ją z brakiem odpowiedniej "mody" na choroby biegunkowe wśród polityków. Przytacza się przykład XIX-wiecznej Anglii- przeprowadzone tam inwestycje w wodociągi i kanalizację przyczyniły się do zmniejszenia śmiertelności wśród dzieci bardziej niż wprowadzenie powszechnej opieki zdrowotnej.

Po co potrzebna nam silna mikroflora odpowiedzialna przeciez za blisko 70% naszej odporności?
O tym czytaj tu: http://www.gronkowiec.pl/heczko_piotr.html

Jak chronić się przed nią?
Stosuje doskonałej jakości liofilizaty z mikroflorą w postaci np. AC Zymes - link:
http://www.suplementy-online.eu/details-46.html

Najlepsze, bo liofilizowane -  więcej informacji tu:
http://www.zarzyccy.pl/liofilizacja.html

 

CENNIK I ZAMÓWIENIA  =>>   http://zarzyccy.mycali.biz/products/ .........................................................


Gorące i upalnie pozdrawiam

Życzę Państwu wspaniałych wakacji i wypoczynku bez inwazji pasożytów
oraz szczęśliwego powrotu do domu w pełni sił i zdrowia.


Pozdrawiam

Renata Zarzycka Health Consulting (RZHC)
www.zarzyccy.com.pl/zdrowie.html
http://www.zarzyccy.com.pl
www.zarzyccy.pl
=================================

POLITYKA PRYWATNOŚCI
http://www.zarzyccy.pl/polityka_prywatnosci.html

 

Wszystkie numery archiwalne SUBskrypcji ,,ZDROWIE&ŻYWIENIE''
- link: www.faceci.com.pl/subskrypcja.html


Stosuj naturalne metody wspomagania organizmu!
Ciekawe strony  - BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY- linki:
http://www.faceci.com.pl/energia_witalna.html
==============================================

 

 

Więcej szczegółów na temat w.w. produktów tu - link: http://www.zarzyccy.pl/cennik.html

=========================================================

Poprzednie e-NEWS:

Następny numer e-NEWS:

http://www.faceci.com.pl/subskrypcja23.html

http://www.faceci.com.pl/subskrypcja25.html

 

Cennik    Zamówienie   strona do druku     Zapytaj