Enzymy wspomagające trawienie

 

       Bez enzymów trawiennych nasz organizm nie byłby w stanie strawić i wykorzystać pożywienia. To dzięki nim dobrze przyswajamy wszystkie znajdujące się w pokarmie składniki odżywcze, potrzebne do sprawnego działania naszego organizmu. Enzymy giną  w pożywieniu już w zetknięciu z temperaturą 37-47˚C czyli podczas gotowania, pasteryzowania, opiekania itp.

Produkty zawierające enzymy:

Meal Time
Digest Ease - enzymy z huby
(roślinne)
Digestive Enzymes

Zenthonic - liofilizowany mangostan
Ocean21 - liofilizowane algi, aloes, żurawina, sok z buraków i marchwi, paudarco i inne
Liofilizowany owoc NONI
Koenzym
ENZYMOTERAPIA

Kiedy niszczymy enzymy?
Czy wiesz, że wszystko, co jest podgrzane do temperatury ponad 37stopni Celsjusza, staje się martwe?
Jeżeli połykamy gorące napoje, to niszczymy enzymy trawienne, a wtedy pokarm spożyty w trakcie lub przed popijaniem gorącego napoju nie trawi się. Następuje zaflegmienie naszego organizmu, zamulenie niestrawionym jedzeniem. Toi podowuje spowolnienie przemiany materii i rozpoczyna proces otyłości jak również zaśmiecania naszego organizmu -  sprzyja zatruwaniu wątroby, tkanek oraz rozwojowi pasożytów. Naturalnym źródłem enzymów są surowe warzywa, owoce, nie przetworzone mięso i ryby na surowo lub półsurowo (np. tatar). Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego. Jeśli któregoś enzymu jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić nie tylko do zaburzeń trawienia (wzdęcia, gazy, nieregularny stolec), ale prędzej czy później także do stanów chorobowych.  Brak lub niedobór pewnych enzymów lub zmiana ich aktywności w wyniku zmiany ich budowy, jest powodem wielu schorzeń (np. albinizm, fenyloketonuria, galaktozemia, methemo-globi-nemia).

        Enzymy są konieczne w procesie trawienia, biorą udział w uwalnianiu z pożywienia witamin, soli mineralnych i aminokwasów - niezbędnych składników dla naszego zdrowia.

.

         Powszechnie wiadomo, że ludzie młodzi trawią posiłki lepiej niż osoby starsze. Nic dziwnego, ponieważ procesowi starzenia towarzyszy, oprócz wielu innych objawów, zmniejszona wydolność wielu narządów, a wraz z nimi procesów trawienia. Przyczyn tego zjawiska jest wiele: np. zmniejszona zdolność do żucia, wyczerpanie lub stan zapalny gruczołów produkujących enzymy (m.in. wątroba, trzustka).

         Niedobory enzymów trawiennych w starszym wieku mogą być przyczyną często występujących nieprzyjemnych objawów, a z czasem mogą doprowadzić do poważnych chorób:
1. W początkowym okresie pojawiają się częste wzdęcia, świadczące o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.
2. Kolejnym objawem jest biegunka lub zaparcia.
3. Przewlekłe utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do utraty masy ciała, osłabienia, złego samopoczucia, jak również do osłabienia systemu immunologicznego;
4. Również długotrwałe pozbawienie organizmu enzymów sprawia, iż dochodzi do osłabienia systemu immunologicznego, powstaje wiele chorób, choroby umysłowe oraz nowotwory (rak).

Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych. Mogą pojawić się w każdym okresie życia, spowodowane predyspozycjami osobniczymi.

       Prawidłowe trawienie, jako część procesu metabolicznego, odgrywa podwójną rolę.
1/ Z jednej strony, rozkłada złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka do związków prostych, aby w ten sposób mogły zostać wchłonięte i następnie wykorzystane do rozwoju organizmu oraz produkcji energii.

2/ Z drugiej strony, będąc częścią systemu obrony, z pomocą kwasu solnego zabija zarazki i jednocześnie, uniemożliwiając wchłanianie cząsteczek charakterystycznych dla dostarczanych z pożywieniem roślin (pleśni) lub zwierząt, zapobiega reakcjom alergicznym.

        Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Tutaj, w czasie żucia pokarm jest mieszany ze śliną, wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi ptialinie, ślina rozpoczyna trawienie węglowodanów. W jamie ustnej zachodzi również proces odkażania.

     Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Tutaj białka, zawarte w treści pokarmowej, są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko - pepsyna.
Niektórzy naukowcy uważają, że ta faza trawienia może zostać pominięta, ponieważ w jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów trawiących białka, zasadniczo zdolnych do wszystkiego (grupa zasadowych proteaz, które są aktywne właśnie w tym zasadowym środowisku). Obok trawienia białek, węglowodanów (za pomocą amylazy, maltazy, laktazy i sacharazy) oraz tłuszczów (lipazy) w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji. Wszystkie te enzymy są częściowo produkowane przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita.

        Enzymy, których nazwy kończą się na -aza, nazwane sa tak od nazw pokarmów (związków) jakie trawią i na które działają. Np. enzym rozkładający cukier nazywa się sacharaza.
Do tej grupy należą:
hydrolazy
, które powodują rozkład złożonych substancji na prostsze, przy czym zostaje przyłączona woda, a wśród nich:
 - proteazy, czyli enzymy proteolityczne rozszczepiające białka,
 - lipazy czyli enzymy lipolityczne rozkładające tłuszcze;
dehydrazy odszczepiające wodór, co ma podstawowe znaczenie dla procesów oddychania i fermentacji;
desmolazy powodujące przerwanie tzw. łańcuchów węglowych, czyli połączeń między atomami węgla w jednej cząsteczce.
Do obu ostatnich grup należą enzymy oddechowe, szczególnie ważne w procesie przemiany materii. Materiał ulegający w organizmie utlenianiu i dostarczający mu w tym procesie energii, np. cukier, nie spala się w ustroju bezpośrednio na dwutlenek węgla i wodę, lecz przechodzi przez szereg reakcji, w których pośredniczą coraz inne enzymy, np. dehydraza, oksydaza itd.

Odpowiednio do typu związków pokarmowych, odróżnia się:

enzymy proteolityczne - rozszczepiające białka,

enzymy amylolityczne - rozkładające skrobię i wiele innych węglowodanów oraz

enzymy lipolityczne - działające na tłuszcze.

Zazwyczaj w organizmie występuje po kilka enzymów z każdej grupy, czynnych w różnych odczynach środowiska, co gwarantuje bardzo dokładny rozkład określonego związku.
 

ROZMIESZCZENIE ENZYMÓW W PRZEWODZIE POKARMOWYM:

ptyalina w ślinie - rozkłada skrobię na glikozę działając w środowisku zasadowym,

pepsyna w soku żołądkowym - rozkłada białka na albumozy i peptony działając w środowisku kwaśnym w skutek obecności kwasu solnego, produkuje przyswajalne aminokwasy niezbędne do budowy silnych kości, skóry, komórek krwi, mięśni i innych narządów.

Kwas solny HCL z żołądku działa na włókna mięsa, jarzyn, owoców i drób. Trawi białka, związki wapnia, żelaza i przystosowuje je do form wchłanianych. Przy niedoborze HCL może dojść do anemii oraz takich chorób jak: niedokrwistość złośliwa,  rak żołądka, wrodzona achlorhydria, jak również schorzenia alergiczne.
Brak HCL może wywołać stres, napięcie, złość i niepokój, a także niedobory witamin (przede wszystkim z grupy B) i soli mineralnych.
Doktor Alan Nittler, autor książki :A NEW Breed of Doctor" twierdzi z naciskiem, iż każdy po przekroczeniu 40-go roku życia potrzebuje uzupełnienia kwasu solnego. Jednak największym błędem jest stosowanie leków chemicznych typu Malox czy Alka-seltzer. Uzupełniać należy ten enzym w postaci naturalnej betainy HCL. Stąd w każdej nowoczesnej multiwitaminie dla dorosłych firmy CaliVita, a także w wielu naturalnych produktach jak np. OCEAN21 znajduje się betaina HCL.

trypsyna w dwunastnicy rozkłada cząsteczki białek na aminokwasy w środowisku zasadowym,

lipaza rozszczepia tłuszcze na glicerynę i kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane sa przez organizm do odżywiania komórek skóry, chroniącej organizm przed siniakami (stłuczeniami)  i skaleczeniami, stanowi barierę dla wtargnięcia wirusów i substancji powodujących uczulenia (alergia, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka)

amylaza podejmuje działalność ptyaliny,

enzym białkowy - erypsyna w jelicie cienkim (gdzie następuje wchłanianie), rozkłada albumozy i peptony (kontynuacja działalności pepsyny).
 

         Uzupełnianie enzymów w postaci suplementacji często jest bardzo pożądane, a szczególnie po czterdziestce, kiedy to "kończy się gwarancja na zdrowie". Dodatkowa suplementacja enzymami może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego. Enzymy używane w medycynie są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. U niektórych pacjentów preparaty te budzą wstręt, u innych natomiast mogą wystąpić niepożądane działania uboczne. Wyjściem z tej sytuacji jest używanie produktów, które są oparte wyłącznie na substancjach pochodzenia roślinnego i umożliwiają trawienie wszystkich rodzajów żywności- nawet tych substancji, które organizm ludzki sam nie potrafi strawić. Takim związkiem jest np. celuloza, która wchodzi w skład ściany komórki roślinnej. Jeżeli jedzenie jest niewłaściwie przeżuwane, obecność tej substancji może wywoływać nieprzyjemne wzdęcia.

        
         W nowoczesnych preparatach Digestive Enzymes oraz Digest ease, znajduje się zespół enzymów. Ich zakres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym środowisku (pH=3.0-8.0). Technicznie rzecz ujmując: w przewodzie pokarmowym wykazują aktywność proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy. Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Stosując ten preparat można zapobiegać lub przynieść ulgę w większości zaburzeń trawienia. 

Więcej na temat działania enzymów w organizmie człowieka TUTAJ  a także na temat enzymoterapii w leczeniu chorób nowotworowych TUTAJ.

UWAGA!

  • Spożywanie enzymów m.in. z kwasem solnym, papai i surowego ananasa nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową.

Produkty zawierające enzymy:

Meal Time - enzymy z papai
Digest Ease - enzymy z huby
(roślinne)
Digestive Enzymes
Zenthonic - liofilizowany mangostan
Ocean21 - liofilizowane algi, aloes, żurawina, sok z buraków i marchwi, paudarco i inne

Liofilizowany owoc NONI
Koenzym
ENZYMOTERAPIA

ÝÝÝ